NOT REGISTERED? REGISTER HERE
Expand 2x Expand hover 2x
Close sidemenu Close sidemenu hover
Kornizën e përmbajtjes
 1. I. Hyrje (30m)
 2. II. Raportimi bazik (60m)
 3. III. Tregim bazik i storjeve (30m)
Resources

Dokument Udhëzues bazik

Si ta di që është Gazetari që Ofron Zgjidhje

Këtu janë pesë kritere që aplikohen kur shkruan/prodhon artikuj që ofrojnë zgjidhje. Jo të gjithë artikujt do t’i plotësojnë këto kritere, dhe kjo është në rregull – por ne shpresojmë që kjo do ta inspirojë mendimin tuaj.

1

Fokusohet thellësisht në përgjigje të një problem social

Testi i acidit: Nëse storja nuk përshkruan një përgjigje, nuk është gazetari që ofron zgjidhje. Ajo përgjigje duhet të shpjegohet në kontekst të problemit që mundohet ta adresojë. Dokumentimi i shkaqeve të atij problemi do ta qartësojë mundësinë për një zgjidhje që krijon peshë dhe ndikim.

2

Vlerëson se si përgjigja funksionon në detaje kuptimplota

Një artikull i shkëlqyer që ofron zgjidhje hulumton mënyrat e zgjidhjes së problemit, duke hulumtuar pyetje si: Çfarë modele janë duke pasur sukses në përmirësimin e një rezultati arsimor dhe se si punojnë ata në të vërtetë? Narrativi ndërtohet nga zgjidhja e problemit dhe tensioni vendoset në vështirësinë e natyrshme në zgjidhjen e një problemi.

3

Përqendrohet në efikasitet, jo në qëllime të mira, duke paraqitur faktet që janë në dispozicion.

Gazetaria që ofron zgjidhje ka të bëjë me ide – por sikurse e gjithë gazetaria e mirë, përcaktimi se çka funksionon (apo nuk funksionon) përkrahet, aty ku është e mundur, nga faktet e mjaftueshme.

4

Ofron jo vetëm inspirim, por edhe perspektivë që të tjerët mund të përdorin

Çfarë e bënë bindëse gazetarinë që ofron zgjidhje është zbulimi – rruga që e sjell lexuesin apo shikuesin në një perceptim se si funksionon bota dhe, ndoshta, se si ajo mund të bëhet më e mirë.

5

Diskuton se çfarë nuk është duke funksionuar me qasjen.

Nuk ka një zgjidhje të përsosur për një problem social. Secila përgjigje ka kërkesat, kufizimet dhe rreziqet e veta.

10 Comments

 • Kunnathully Kishore

  I am a working journalists, also involved in training the rural journalists not having basic education in journalism mainly in tribal belt of Chhattisgarh, India. We have been laying emphasis on solution based journalism from the negativity. I hope these course will provide better insight into the solution based journalism.

 • Sallu Kamuskay

  I am from Sierra Leone, a country where most journalists don't have time to find solutions to the stories they share, this is mostly because most of them are politically divided. all they care about is the bad or good news depending on the party in power. not the problem, why the problem, and the solution. This is one of the reasons that pushed me into a freelance journalist and created a blog, www.salonemessengers.com. I am looking forward to learning and sharing these ideas with my team. thank you so much for this. very very helpul.

 • Naima Mungai

  The link for the final questions has an error code. Otherwise, very interesting set of problems.

 • Lourdes Perez Ramirez

  ¿Consideran ustedes que hay alguna diferencia entre el periodismo social (social journalism) y periodismo de soluciones? Do you consider there is any difference between social and solutions journalism? If so, which and why? Thanks.

 • Crysly Egaña

  El periodismo de soluciones está enfocado en la respuesta a un problema social. Ahora, si la respuesta no tiene buena repercusión, de acuerdo con la evidencia encontrada ¿aún se presenta como periodismo de soluciones? Pareciera que el enfoque solo se utiliza si la respuesta, con su respectiva evidencia, dio buenos resultados.

 • Chidindu Mmadu-Okoli

 • Chidindu Mmadu-Okoli

  I love this approach to journalism. Most stories tend to have open-ended angles seeking answers. But, these five points pf focus have opened my eyes to know that stories can also be told from the angle of impact and response and how it is measured.

 • Andrew Hobbs

  These resources are excellent, and I use them in teaching. One question: can you give an example of the 'insight' point?

 • Miguel Herrera Castro

  I'm no a journalist but this approach to journalism is a very interesting angle from which to explore how to communicate NGOs and government's social programs from an insiders view. I think it's always relevant to discuss (in point 2) how the solution can be financially sustainable, what segment of people it targets and what are the intermediate results between the solution and it's desired impact.

 • Chibuike Alagboso

  So does it mean that an amazing idea that has potential to impact a large group of people can be investigated as a solutions story? This is in reference to the last part of point 3 - For early-stage ideas, where the only “evidence” may be the assertions of credible observers, the key is to not overclaim.

Resources

Small x 2x Small x hover 2x

“Ndjeva një dozë të madhe të kënaqësisë jo vetëm sepse po e vajtoja një problem në Philly, por po ashtu po u ofroja lexuesve disa ide të reja. Dhe mendoj që përgjigja në media sociale ka theksuar faktin që njerëzit po kërkojnë këtë lloj të angazhimit më shumë, ngase nxit më shumë dialog.”

Davidgambacorta
David Gambacorta
Philadelphia Magazine!
translation missing: sq.quiz.back_to_lab
Quiz
translation missing: sq.quiz.quiz_yourself

translation missing: sq.quiz.spot_imposter_title

translation missing: sq.quiz.spot_imposter_description

translation missing: sq.quiz.pair 1 (translation missing: sq.quiz.of 4)

Story B is the imposter!

The word “hero” is the giveaway here. Maggie Doyne obviously is doing good work for children in Nepal. But the focus of this story is her, rather than on the response itself and how it works. In a solutions story, the idea comes first; a visionary leader can be an important character, but that person shouldn’t drive the narrative.

translation missing: sq.quiz.pair 2 (translation missing: sq.quiz.of 4)

Story B is the imposter!

Solutions stories stick to the facts: Here’s what’s happening, here’s how it works, and here’s the evidence. This piece invites readers to take specific actions as ways to address the problem of homelessness among veterans. It’s not bad for people to get involved in causes – but encouraging them to do one thing or another isn’t the job of journalists.

translation missing: sq.quiz.pair 3 (translation missing: sq.quiz.of 4)

Story A is the imposter!

Usually, a ball is, in fact, just a ball. This story actually does a good job of explaining how One World Futbol works, but it dramatically overclaims without corresponding evidence. Remember: There is no perfect or even “best” response to a problem; every solution has weaknesses, and those should be acknowledged.

translation missing: sq.quiz.pair 4 (translation missing: sq.quiz.of 4)

Story A is the imposter!

We call this a “think tank” story: It reveals an idea for a response to the problem of access to higher education – but that idea is just an idea, not an innovation that’s been put into practice. Think-tank stories typically emerge from academic research or the policy realm, and they can be useful in guiding reporters to actual responses that are playing out on the ground. But solutions journalism is anchored in responses that actually exist now.

Mirë se vini

Si ta di që nuk është Gazetari që Ofron Zgjidhje
I WORK IN, TEACH, OR STUDY JOURNALISM Not a journalist, but I want to learn about solutions.
AS A MEMBER, YOU WILL BE ABLE TO:
 • Access our training curriculum or attend a training
 • Share your stories
 • Join a local community of journalists
 • Attend story workshops and events to hone your craft
 • Get funding and additional support
 • Access the full Solutions Story Tracker®
 • Save favorite stories and create collections in your user profile
 • Receive emails containing the above offerings via occasional email throughout your membership
TO JOIN, PLEASE SUBMIT THE FOLLOWING INFORMATION (*=REQUIRED)

Not a journalist? Register here instead.

Your information will be used to complete your application, and to subscribe you to occasional updates. We will only send you relevant information, which may be sent to you through any channel for which you provide contact information to us. We may use this information to target content we send you, but we will never sell or transfer your information to 3rd parties for commercial or advertising purposes. We may use your information to connect you to 3rd parties for the purpose of improving your membership and enriching your professional network. You can unsubscribe at any time from any content delivery channel, or from all of them, though unsubscribing may prevent you from participating in the opportunities provided by this program. View our full privacy policy here.

Here is what you will get:
 • Unlimited access to thousands of stories from around the world
 • First look and access to new features, tools, and resources
 • Curated newsletters with top stories
 • Invitations to SolutionsU® community events
 • Receive emails containing the above offerings via occasional email throughout your membership
 • And much more to come…
It’s easy and will take less than 2 minutes.

Journalist or J-School? Register here instead.

Your information will be used to complete your application, and to subscribe you to occasional updates. We will only send you relevant information, which may be sent to you through any channel for which you provide contact information to us. We may use this information to target content we send you, but we will never sell or transfer your information to 3rd parties for commercial or advertising purposes. We may use your information to connect you to 3rd parties for the purpose of improving your membership and enriching your professional network. You can unsubscribe at any time from any content delivery channel, or from all of them, though unsubscribing may prevent you from participating in the opportunities provided by this program. View our full privacy policy here.